Sanatate

Rolul colagenului in piele

Vezi cuvantul “colagen” pe toate produsele de top de ingrijire a pielii, asa ca stii ca trebuie sa fie benefic. Dar daca nu faci putina cercetare si nu intelegi ce este colagenul si care este scopul sau, poti cadea in capcana de marketing a producatorilor.

Colagenul este esential pentru sanatatea pielii tale, dar conteaza foarte mult modul in care il obtii si il folosesti.

Stand de vorba cu esteticienii de la Dr. Beauty Brasov, o clinica de estetica Brasov de renume, am aflat urmatoarele lucruri:

Ce este colagenul?

Corpul tau contine numeroase proteine, dar niciuna nu este mai abundenta decat colagenul – reprezinta aproximativ 25% pana la 35% din toate proteinele din organism. La microscop, celulele de colagen au aspectul unor fibre lungi, asemenea unor franghii, ceea ce explica modul in care acestea confera rezistenta si structura diferitelor parti ale corpului. Colagenul este o componenta cheie a muschilor, organelor, oaselor, cartilajelor, ochilor, vaselor de sange, tendoanelor, ligamentelor si tractului digestiv.

De asemenea, colagenul este o componenta structurala principala a pielii tale. Se gaseste in tesuturile conjunctive ale dermei, stratului mijlociu al pielii, oferind elasticitate si fermitate.

Pierderea de colagen

Copiii si adolescentii produc incontinuu o cantitate de colagen care le mentine pielea proaspata, tanara si sanatoasa. Dar odata ce ai trecut de varsta de 20 de ani, incepi sa pierzi colagen cu o rata de 1% anual, ceea ce duce la subtierea pielii. Fiecare strat al pielii – epiderma, derma si hipoderma – pierde colagen, astfel ca acestea devin mai subtiri si mai vulnerabile.

O piele mai subtire inseamna mai multe riduri si mai putina fermitate, facandu-te sa arati mai in varsta.

Cum sa stimulezi productia de colagen

Acum ca stii ce este colgenul si ce se intampla cu el pe masura ce imbatranesti, s-ar putea sa fii tentat sa mergi la farmacia locala si sa te aprovizionezi cu creme si serumuri care contin acest ingredient vital. Dar inainte de a o face, ia in considerare urmatorul lucru:

Pot produsele cosmetice sa-ti creasca productia de colagen?

Desi cremele care contin colagen iti pot hidrata pielea, ele nu iti vor spori cu adevarat aportul de colagen. Cu toate acestea, poti folosi tratamente topice care contin vitamina A si vitamina C, deoarece acestea reduc inflamatia ce dauneaza aportului natural de colagen.

Suplimentele orale sunt o alta alegere populara, dar, din pacate, acidul din stomac descompune cea mai mare parte a ceea ce ingeri.

Solutii mai bune de stimulare a productiei de colagen

Poti proteja colagenul pe care il ai deja limitand expunerea la razele ultraviolete, nefumand si consumand alimente care contin antioxidanti, in special fructe de padure si legume proaspete. De asemenea, exista modalitati de a stimula productia de colagen si de a obtine o piele cu aspect mult mai tanar, cum ar fi:

  • Terapia Vampir / PRP – Aceasta este o procedura medicala non-invaziva ce foloseste plasma bogata in trombocite din propriul tau sange in asa fel incat sa stimuleze procesele de vindecare ale corpului. Injectiile cu PRP la nivelul fetei determina productia de colagen si elastina, imbunatatesc textura si luminozitatea pielii si ajuta la estomparea ridurilor;
  • Mezoterapia – Aceasta procedura non-invaziva presupune efectuarea unor injectii cu substante naturale (vitamine, minerale, antioxidanti si aminoacizi) in piele pentru a imbunatati circulatia sanguina si metabolismul celular. Este benefica in reducerea ridurilor, cresterea productiei de colagen la nivelul pielii si estomparea petelor pigmentare.

Atat terapia vampir / PRP, cat si mezoterapia, pot fi efectuate in clinica Dr. Beauty Brasov.

Back To Top