Stiri

Romania sare in ajutor Turciei, dupa un seism cumplit, de 7,8 grade pe Righter

[ad_1]

A FI OM E LUCRU MARE…

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei, după teribila tragedie generate de un seism de 7,8 grade pe Righter, urmat de zeci de replici, întrecare și una de 6,7 grade.

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.

***Un seism de magnitudinea 7,8 a avut loc luni în Turcia, la ora locală 4.17 (3.17 ora României), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, al cărui epicentru a fost localizat în districtul Pazarcık, în apropiere de Gaziantep, în provincia Kahramanmaras (sud-est).Pe rețelele sociale au apărut imagini apocaliptice cu efectele dezastrului produs de cutremur, după cum se poate vedea mai jos. Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani în Turcia, iar replici au avut loc în regiune, surpând case și drumuri şi scoţând oameni în stradă.

Seismul s-a resimțit și a făcut numeroase victim și în Siria unde s-a decretat stare de urgență, iar transportul feroviar a fost oprit pentru evitarea unor accidente de proporții.

Potrivit ultimelor estimări, din nefericire, deși la primele ore după seria de cutremure se vorbea despre un număr de sub 400 de decedați, bilanțul morților a depășit 1.000 de victime.

Foto: Facebook, ziare.com

Articolul Romania sare in ajutor Turciei, dupa un seism cumplit, de 7,8 grade pe Righter apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Back To Top