Stiri

Medicamente… „umplute” cu droguri de mare risc! CEA MAI MARE GRUPARE implicata in DETURNAREA DE PRECURSORI si productia de METAMFETAMINA din Europa, DESTRUCTURATA

[ad_1]

În perioada mai 2022 – martie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au destructurat o grupare infracțională, specializată în scoaterea din circuitul civil a precursorilor de droguri de mare risc și trimiterea acestora pe teritoriul mai multor țări din U.E., în vederea producerii, în mod ilicit, a metamfetaminei.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au documentat activitatea infracțională a persoanelor bănuite, iar, la data de 2 martie 2023, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus reținerea pentru 24 de ore a doi bănuiți, cetățeni români, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate, în formă continuată și complicitate la trafic intern de droguri de mare risc.

În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie 2021 – februarie a.c., cele două persoane bănuite, împreună cu cetățeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni), ar fi constituit un grup infracțional organizat transfrontalier, care ar fi acționat pe teritoriul mai multor state din spațiul Uniunii Europene, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România, în scopul comiterii infracțiunii de punerea pe piață a substanțelor clasificate.

În vederea realizării scopului grupului, a fost perfecționat un circuit de deturnare de la destinația legală, „spălare” și înglobare, prin fabricare, a doi precursori, efedrină și pseudoefedrină în medicamente, sub formă de comprimate.

Totodată, membrii grupului ar fi transportat comprimatele din România în Polonia, către societăți care le-ar fi achiziționat, fără a deține autorizație de punere pe piață a medicamentelor.  

Astfel, acțiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării  unor operațiuni comerciale cu aparență de legalitate.

La nivelul Cehiei și Poloniei, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producția de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizați de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanțe în producția de droguri.

Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei, de un membru al grupului infracțional organizat, cetățean polonez, care ar fi fracționat transporturile în cantități mai mici și ar fi organizat livrarea acestora către Cehia și Slovacia pentru distribuția către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producția de metamfetamină.

În perioada menționată, membrii grupului infracțional ar fi organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.

Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite de cetățenii străini, membrii ai grupului infracțional extins, pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia și Polonia.

Potrivit inforațiilor oficiale transmise de Poliția Română, prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro.

Societatea producătoare din România, al cărui administrator și acționar este unul dintre bănuiți, ar fi realizat, în perioada de activitate a grupului infracțional, 97 de livrări către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania.

Astfel, în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, cei doi bănuiți ar fi organizat producția, depozitarea, livrarea, transportul și distribuirea de comprimate ce conțin substanțe clasificate (precursori, care creează dependență) către 7 societăți farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania, pentru care companiile, cu excepţia a două dintre ele, nu dețineau licență și autorizații de punere pe piață, înregistrate la autoritățile naționale competente, prevăzute de reglementările naționale și europene în materie.

În cursul urmăririi penale, în vederea documentării activității infracționale, a fost constituită o echipă comună de anchetă (JIT) între autoritățile judiciare române (formată din polițiștii din cadrul D.C.C.O. – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală) și autoritățile judiciare din Polonia, Slovacia și Cehia.

În urma perchezițiilor efectuate în România, la data de 1 martie 2023, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină și pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru prepararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum și mai multe înscrisuri de interes în cauză.

La data de 2 martie 2023, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor doi bănuiți.

În urma activităților desfășurate pe teritoriul Poloniei, la data de 26 februarie 2023, au fost dispuse măsuri preventive pentru 8 persoane implicate în deturnarea transporturilor de medicamente cu conținut de efedrină/pseudoefedrină, care ar fi provenit de la fabrica din România.

O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (care ar fi plecat încărcată cu paleți cu medicamente, din orașul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată la data de 26 februarie 2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate (inclusiv liderul acestui grup) la momentul la care se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR.

Într-un depozit care aparținea grupului, au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină și diferite comprimate, provenind de la fabrica din România.

În urma activităților desfășurate pe teritoriul Slovaciei, la data de 26 februarie 2023, au fost dispuse măsuri preventive pentru 4 persoane. În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicată suma de 1 milion de euro.

La data de 27 februarie 2023, reprezentanții Poliției și Parchetului din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la 2 persoane și au ridicat documente privind vânzarea unei societăți.

Activitatea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, de sprijinul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Unitatea Națională Europol, Agenţiei Naţionale Antidrog și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – I.T.P.F. Oradea.

La percheziții s-a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare.

Operațiunea s-a desfășurat sub coordonarea EUROPOL și EUROJUST.

PRECIZARE: Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Articolul Medicamente… „umplute” cu droguri de mare risc! CEA MAI MARE GRUPARE implicata in DETURNAREA DE PRECURSORI si productia de METAMFETAMINA din Europa, DESTRUCTURATA apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Back To Top