Pierzi mult timp pentru a te ocupa de întreținerea obiectelor de mobilier amplasate în bucătărie?
Mobila de bucătărie se curăță în general atât cu soluții degresante speciale, cât și cu amestecuri făcute în casă. Bicarbonatul de sodiu în combinație cu apă și detergent de vase poate îndepărta chiar și cele mai buclucașe pete. Totuși, dacă vrei să te bucuri de rezultate optime, dar și de eficientizarea timpului dedicat curățeniei, trebuie să iei în calcul câteva aspecte importante. Organizarea atentă a fiecărui detaliu este metoda care te va ajuta să creezi un spațiu armonios din toate punctele de vedere. Definitivarea atentă a unui proiect casa, dar și alegerea mobilierului în funcție de rezistența pe care o prezintă sunt doar câteva dintre lucrurile recomandate.
Cu ce se curăță blatul de bucătărie?
Blatul de bucătărie se numără printre cele mai expuse murdăriei. Este zona în care se pregătesc ingredientele pentru a fi integrate în diverse feluri de mâncare, ceea ce facilitează apariția urmelor pronunțate de grăsime și nu numai. Tocmai de aceea, când vine vorba de curățenie, procesul poate fi îngreunat. Însă, nu trebuie să-ți faci griji. Există câteva reguli generale de curățare a blatului de bucătărie:
- Folosește o lavetă sau un burete moale, care să nu zgârie suprafața blatului. Nu umezi prea tare blatul pentru că riști să îi deteriorezi finisajele.
- Curăță zilnic blatul pentru a evita formarea petelor greu de îndepărtat. Ideal ar fi ca imediat ce ai terminat de pregătit masa să elimini murdăria de la nivelul blatului.
- Dacă folosești substanțe chimice clătește foarte bine suprafața curățată. Astfel, vei putea elimina posibilitatea contaminării mâncării sau a mâinilor.
Dacă vrei să îmbunătățești aspectul blatului de bucătărie și să îi păstrezi intacte proprietățile evită pe cât se poate:
- Tăierea alimentelor direct pe blat, fără folosirea unui tocător special.
- Așezarea oalelor și tigăilor fierbinți pe blat.
- Folosirea dispozitivelor de curățat care funcționează pe bază de aburi.
Sfaturi de curățare a mobilei în funcție de material
Indiferent că ți-ai ales un proiect casă simpla, minimalist și modern sau o locuință cu iz vintage, trebuie să ai grijă la materialele folosite pentru mobilier:
- Pentru alternativele din pal, nu pulveriza direct soluțiile pe suprafața mobilierului. Evită pe cât se poate substanțele pe bază de clor sau dizolvant.
- Palul wenge se curăță rapid cu o perie din pămătuf sau o lavetă din microfibră.
- În cazul mobilierului din lemn masiv, curăță zilnic suprafețele de praf și aplică o ceară specială pentru lemn dacă vrei să îi redai luciul.
- Mobilierul din sticlă se îngrijește corect cu ajutorul soluțiilor pe bază de alcool și a prosoapelor din hârtie. Dacă ești adepta soluțiilor naturiste, poți înlocui substanțele din comerț cu spirt sau oțet.
Soluții naturale de îndepărtare a petelor
Vrei să te bucuri mult timp de avantajele unui proiect casa simpla? Iată câteva trucuri naturiste de îngrijire a mobilierului:
- Oțet alb și lămâie – elimină petele lipicioase
- Bicarbonat de sodiu și ulei de eucalipt – are efecte abrazive și absorbante.
- Oțet de mere diluat cu apă caldă – ideal atât pentru mobilă, cât și pentru electrocasnice.
Adoptă soluțiile eficiente de curățare a mobilei și bucură-te de beneficii multiple!