Sanatate

Beneficiile operatiei de sindrom de tunel carpian

Daca ai fost diagnosticat cu sindrom de tunel carpian, cel mai probabil ca te confrunti cu diferite simptome specifice, cum ar fi amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in mana. Poate ca reusesti sa iti ameliorezi simptomele purtand o orteza pentru incheietura mainii, luand medicamente antiinflamatoare sau facand periodic injectii locale cu corticosteroizi. Sau poate ca simptomele nu dispar chiar daca folosesti aceste metode conservatoare de tratament. Din contra, acestea se agraveaza, provocandu-ti dificultati in efectuarea sarcinilor de zi cu zi. In acest caz, cel mai bine ar fi sa optezi pentru operatia de sindrom de tunel carpian.

De ce ar trebui sa iti faci operatia de sindrom de tunel carpian?

Interventia chirurgicala pentru sindromul de tunel carpian se face pentru a elimina definitiv presiunea asupra nervului median din incheietura mainii. Aceasta poarta denumirea de decompresie nervoasa si poate fi “deschisa” sau endoscopica. Presupune, mai exact, sectionarea structurii ligamentului carpian transvers si marirea, in acest fel, a calibrului canalului carpian. 

Metoda preferata a medicilor specialisti in chirurgia mainii este cea deschisa, minim invaziva (se face cu o incizie minima, de circa 2 cm). Prin operatia deschisa, medicul reuseste sa aiba un abord sigur (evita lezarea nervului in timpul sectionarii ligamentului), o decompresie corecta si, in urma ei, lasa o cicatrice ce devine aproape invizibila dupa vindecare.

Operatia este destul de usor de suportat de catre pacient, dureaza putin (in jur de 10-20 de minute), asadar necesita un regim de spitalizare de o zi, iar daca este facuta la timp, cand inca nu au aparut modificari ireversibile ale nervului, este urmata de o recuperare usoara si de un prognostic foarte bun. Daca, insa, la nivelul nervului median au aparut modificari, cel mai probabil ca prognosticul este afectat.

Principalul beneficiu al interventiei chirurgicale pentru sindromul de tunel carpian este acela ca ofera o vindecare sigura. De fapt, operatia este singura metoda de tratament eficienta pentru tratarea acestei boli, doar in acest fel putandu-se elimina definitiv compresia asupra nervului median. Celelalte metode de tratament ajuta doar la diminuarea simptomelor, nu si la tratarea afectiunii.

Cand ar trebui sa iei in considerare operatia de sindrom de tunel carpian?

Decizia de a te supune unei interventii chirurgicale pentru sindromul de tunel carpian ar trebui sa fie luata in urma unei recomandari a medicului specializat in bolile si chirurgia mainii. Initial, medicul probabil ca iti va sugera sa urmezi metode conservatoare de tratament pentru a vedea daca simptomele tale raspund la acestea. Chirurgia este aproape intotdeauna ultima solutie dupa corticosteroizi, atela si medicamente antiinflamatoare.

Daca, insa, starea ta este severa sau daca amani prea mult operatia, este posibil ca aceasta sa nu te mai ajute suficient. Afectarea nervului median este permanenta.

Back To Top