Turism

20 DE LUCRURI DE NERATAT DE FĂCUT ÎN ISTANBUL, TURCIA

Istoria fascinantă, arhitectura exotică și cartierele locale la modă se combină pentru a crea un oraș cu adevărat cosmopolit. Iată lucrurile noastre preferate de făcut în İstanbul.

Fondată inițial ca Bizanț de greci, cucerită de perși, capturată de spartani, reconstruită de Constantin apoi cucerită în cele din urmă de otomani, İstanbul a trăit o istorie lungă și condimentată.

În timp ce influența politică s-a mutat la Ankara după căderea Imperiului Otoman, Istanbulul a rămas cu situri istorice emblematice care i-ar satisface chiar și pe cei mai obosiți de călătorii curioși. Cu toate acestea, acest oraș internațional modern este în continuă schimbare. Apar în mod regulat atracții noi și interesante, care răsplătesc vizitatorii inspirați.

Am adunat toate atracțiile și experiențele esențiale care nu ar trebui ratate la o vizită la Istanbul.

Bucurați-vă de vitalitatea și varietatea unuia dintre cele mai importante centre istorice din lume în timp ce admiri arta modernă sublimă, cartierele cool, restaurantele locale și cultura turcească prietenoasă. Vedeți toate reperele importante din Istanbul, traversați ambele continente și bucurați-vă de experiențe culturale fascinante.

Există o mulțime de lucruri captivante de făcut în İstanbul, acestea sunt preferatele noastre. Pentru a le ajuta pe toate împreună, citiți itinerarul nostru la Istanbul .

Istanbul 2021 1

1 – HAGIA SOFIA (AYA SOFYA)

Construită de împăratul roman bizantin Justinian la mijlocul secolului al VI-lea d.Hr., biserica Hagia Sofia a fost cel mai mare spațiu interior din lume. Când otomanii au capturat orașul cu puțin mai puțin de un mileniu mai târziu, acesta a fost transformat într-o moschee. Apoi, în 1935, a fost declarat muzeu înainte de a reveni la statutul de moschee în 2020.

Această istorie în schimbare, în centrul marilor imperii și religii, face ca Hagia Sofia să fie atât de specială. În interior, picturile murale aurii cu scene creștine privesc în jos nișele de rugăciune islamică. Inscripțiile cruciaților gravate pe balustradele de mână stau alături de medalioane masive pictate cu numele lui Allah. Este o călătorie remarcabilă prin milenii de schimbări și un lucru de neratat în İstanbul.


2 – MARELE BAZAR

Marele Bazar a fost construit de otomani la scurt timp după ce au cucerit orașul în 1453. Este un depozit de tarabe care vând orice îți poți dori și o mulțime de lucruri pe care nu le-ai vrea. Săpunuri și condimente, bibelouri și tăvi, covoare și haine, castroane și baklava, măști și rimel.

Dar cea mai importantă și satisfăcătoare marfă de la Marele Bazar este agitația și energia fără sfârșit.

Navigați spre Çarşı Kebap , unde un bătrân turc cu capul în flăcări va răsturna kebaburi. A lua o masă pentru a se alătura celorlalți deținători la prânz este o experiență minunată la Istanbul.


Dulciuri colorate în borcane de sticlă stivuite în rafturi la Marele Bazar din Istanbul, Turcia

3 – PALAT TOPKAPI

Pentru a cimenta victoria otomană asupra Constantinopolului, Palatul Topkapı a fost construit pe dealul de pe care Acropola Cezarilor avea vedere asupra orașului lor. Urma să fie reședința principală de unde sultanii aveau să conducă imensul lor imperiu.

Astăzi este un muzeu frumos al clădirilor grandioase și al curților, într-o serie de stiluri arhitecturale diferite. Fă-ți timp pentru a admira tavanele cu incrustații din lemn, plăcile de stuc și pătratele împrăștiate cu copaci. În special, nu ratați Haremul decorat complex sau Camera de circumcizie și Pavilionul Bagdad, ascunse în a patra curte, cu priveliști minunate asupra orașului.

Palatul conține, de asemenea, colecții de artă, relicve culturale și bogății din tot Imperiul Otoman. Este o icoană complet somptuoasă și extravagantă și un lucru minunat de făcut în İstanbul.


Lucruri de făcut în Istanbul

4 – CROAZIERĂ PE BOSFOR

Bosforul este o strâmtoare îngustă de apă care împarte părțile europene și asiatice ale Istanbulului. Fiind o rută de transport maritim aglomerată și o destinație turistică populară, există întotdeauna un zgomot de activitate pe râu. Făcând un tur pe Bosfor cu un feribot sau o croazieră privată este o modalitate excelentă de a face o pauză din haosul orașului și de a captura câteva priveliști frumoase.

5 – BAKLAVA DIN KARAKÖY GÜLLÜOĞLU

Baklava este un dulce de patiserie filo lipicios bogat și o instituție turcească. Nicio masă turcească nu este cu adevărat completă decât dacă este terminată cu o injecție calorică a acestei bunătăți gustoase.

Cea mai bună baklava se găsește la Karaköy Güllüoğlu . Găzduită într-o vitrină modestă, este o cafenea tip bufet pe care ați putea să o ignorați cu ușurință din exterior. Dar în interior, este plin atât de localnici, cât și de turiști zi și noapte. Coada poate fi confuză, selecția de baklava uluitoare, dar aromele lor învolburate și bunătatea dulce nu trebuie ratate în İstanbul.

6 – MOSCHEEA ALBASTRĂ (MOSCHEEA SULTAN AHMED)

Moscheea Sultan Ahmed, cunoscută și sub numele de Moscheea Albastră, a fost construită pe fundațiile Marelui Palat al împăraților bizantini pentru a rivaliza cu măreția Sfintei Sofia.

Își trage numele de la frumoasele plăci albastre care împodobesc tavanul cu boltă. Acest albastru liniștitor este luminat de candelabre masive suspendate care aruncă lumină și umbre peste covoarele bogate care acoperă podeaua. Este un loc magic și înălțător de calm într-un oraș adesea haotic.

Cea mai dramatică abordare este de la Hipodrom, unde cupolele și minaretele Moscheei Albastre se ridică deasupra obeliscurilor romane care decorează piața.

7 – PIAȚA DE SPICE (MISIR ÇARȘISI)

Absorbția priveliștilor și mirosurilor Pieței de mirodenii (Mısır Çarşısı) este un lucru îmbătător de făcut în İstanbul. Ascunse în câteva alei înguste acoperite, grămezi peste grămezi de condimente, nuci, fructe uscate și dulciuri umplu aerul cu o aromă tentantă și confuză. Fă-ți prieteni cu comercianții, alătură-te agitației și fii copleșit de supraîncărcarea senzorială magnifică de pe piață.  

Afară, străzile care se întind în toate direcțiile din jurul Pieței de mirodenii conțin câteva nestemate ascunse. Moscheea Rüstem Pasha și Moscheea Nouă sunt ambele în apropiere și merită să intri dacă nu este timpul de rugăciune.

Back To Top