[ad_1]
Trăim într-o lume puternic digitalizată, în care informațiile de tot soiul circula cu o rapiditate absolut uluitoare. Astăzi, un simplu click este unica acțiune necesara pentru ca o știre să ajungă la un public larg, să devina virală și să schimbe cu ușurință opinii si percepții. Aceasta transmitere rapidă de informații, deși poate fi privit ca un avantaj, vine la pachet cu un risc destul de mare și anume, propagarea cu ușurință a unor informații false, rău intenționate. Trăim într-un secol în care toate acțiunile noastre se întâmplă pe repede înainte, astfel că rareori mai putem spune că avem timpul necesar pentru a parcurge texte de presă lungi. În contextul dat, știrile de ultimă oră, transmise într-un mod clar și concis am putea spune ca sunt indispensabile omului modern.
Găsirea unor surse de informare veridice reprezintă un proces complicat, poate mai complicat astăzi ca oricând dacă se ține cont de numărul uriaș de ziare, posturi radio și de televiziune existente în prezent. Importanța de bază a unei știri este aceea de a informa, motiv pentru care verificarea autenticității oricărei știri reprezintă un aspect deosebit de important. O varietate largă de știri din diferite domenii, pot fi regăsite și la www.ZiuaConstanta.ro, un cotidian online cu tradiție în ceea ce privește calitatea știrilor. Iată câteva moduri prin care pot fi evitate știrile false!
Informează-te întotdeauna din mai multe surse
Dacă anumite materiale jurnalistice pe care le parcurgi nu îți inspiră încredere, una dintre recomandări este aceea de a lua în calcul și alte surse de informare, care difuzează aceeași știre. În general evenimentele importante vor fi relatate de majoritatea ziarelor, televiziunilor și radiourilor, astfel că ar trebui să fie destul de simplu a se identifica modul de abordare și dacă există inadvertențe între știrile prezentate. În universul jurnalistic, o regulă de aur spune că înainte de a da o știre pe post, informațiile ar trebui verificate din minim 3 surse. Acest lucru poate fi aplicat și în postura de cititor.
Acordă atenție titlului unei știri
Titlul unei știri reprezintă de facto rezumatul întregului text. Titlurile senzaționale sunt prin natura lor destul de atractive, însă de cele mai multe ori știrea în sine nu aduce niciun fel de noutate. Astfel de materiale nu sunt menite obligatoriu să informeze (calitatea informațiilor fiind una slabă), ci mai degrabă să atragă un număr cât mai mare de cititori să le acceseze. Deși aceste știri pot prezenta realitatea așa cum este ea, acestea nu sunt unele de interes, ci mai degrabă sunt focusate pe întâmplări din viața unor personalități.
Mare atenția la știrile distribuite prin Social Media
Zilnic, mii de știri din toate colțurile lumii circulă prin Social Media și chiar dacă multe dintre acestea provin de la trusturi de presă serioase, printre acestea se pot strecura cu ușurință știri false, menite să dezinformeze. Recomandarea este aceea de a verifica mereu sursa acestor știri atunci când este posibil și să eviți distribuirea unor materiale înainte de a le verifica autenticitatea. În acest fel, nu vei fi niciodată o parte din cei care partajează știri false, fără a verifica sursele.
The post Importanța unei știri și moduri prin care le putem evita pe cele false first appeared on Comunicate Business.
[ad_2]
Source link